Fabrika ljekova

Obzirom da Crna Gora kao država nema proizvodnju širokog asortimana lijekova, koja za svaku državu ima strateški značaj, kompanija FARMONT je realizacijom I faze, stvorila uslove za sekundarnu proizvodnju ljekova. Planirala je proizvodnju lijekova - pet(5) grupa ljekova u tridesetsedam (37) oblika različitih jačina:

Analgetici i antipiretici (3 preparata),
Antiinflamatorni i antireumatski ljekovi (4),
Ljekovi za poremećaje aciditeta, liječenje peptičkog ulkusa i gastroezofagusnog refluksa(8),
Ljekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem (16) i
Antiinfektivni ljekovi za sistemsku primjenu (6).

Ukupnim programom je planirano da se obezbijede tehničko – tehnološki uslovi za:

- proizvodnju, primarno i sekundarno pakovanje čvrstih formi (kapsule, tablete),
- sekundarno pakovanje cefalosporinskih preparata, i
- proizvodnju sirupa.

Predviđena tehnologija i proizvodi će ispunjavati najveće predviđene standarde u ovoj oblasti – GMP, tako da će predviđeni proizvodni program ispunjavati sve uslove predviđene za promet ljekova u Crnoj Gori. Predviđeni proizvodni program je skoro u potpunosti obuhvaćen „pozitivnom listom” ljekova Republičkog fonda zdravstva Crne Gore, a lista preparata koji će se proizvoditi zavisiće od – zahtjeva tržišta.

Značajno je istaknuti i mogućnost tehnološke povezanosti ove proizvodnje sa preradom ljekovitog i aromatičnog bilja, obzirom da je proizvodnja ljekova na bazi ljekovitog bilja – prirodne supstance, sve značajniji pravac kojim se kreće farmaceutska proizvodnja u svijetu,posebno u Evropi.